Osteopatia
Osteopaatti on tuki- ja liikuntaelinvaivojen asiantuntija, jonka tärkein tehtävä on löytää vaivoihin niiden oikea syy ja tunnistaa mahdollisen jatkohoidon tarve. Näin ollen osteopaatin työn perusta on tarkka haastattelu ja kliininen tutkiminen. Työssään osteopaatti käyttää noin 800 länsimaisen lääketieteen kliinistä testiä, joiden avulla päästään tarkkaan osteopaattiseen diagnoosiin.
Hoitoina käytetään terapeuttisen harjoittelun ohjaamista asiakkaalle, nivelten manipulaatioita ja mobilisaatioita sekä erilaisia pehmytkudosten hoitotekniikoita. Lisäksi jokainen hoitokerta dokumentoidaan ja tarvittaessa tehdään palaute jatkotutkimuksiin erikoislääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle.
Osteopaatti hallitsee traumatologiassa tyypilliset työ- ja urheiluperäiset vammat sekä eri-ikäisten ihmisten tuki- ja liikuntaelin vaivat. Nivelongelmia hoidetaan pehmeillä ja rauhallisilla mobilisaatiotekniikoilla kivun lievittämiseksi ja/tai liikelaajuuden palauttamiseksi. Tarvittaessa voidaan suorittaa manipulaatihoito eli kohdistettu, tarkkarajainen impulssi, joka ohjaa nivelpintoja erilleen toisistaan, kuitenkin niin että pysytään nivelen normaalissa fysiologisessa liikelaajuudessa. Terapeuttisen harjoittelun ohjaus sisältää erilaisia asiakkaan kotona tai työpaikalla suorittamia liikeharjoituksia, lihasten venytyksiä ja vahvistuksia tai nivelten omamobilisaatioita. Terapeuttisen harjoittelun tavoitteena on tukea kehon omaa paranemisprosessia ja estää mahdollisten uusien oireiden syntyminen.
Pehmytkudostekniikoista käytetään muun muassa trigger painantaa ja myofaskia- eli lihaskalvotekniikoita. Osteopaatti pystyy tarvittaessa myös rentouttaviin hierontaotteisiin, vaikka ne eivät hoidon painopisteenä olekaan.
Ensikäyntiin kuuluu aina perusteellinen haastattelu ja tutkimus, jossa kartoitetaan tämän hetkinen terveydentila sekä tehdään hoitosuunnitelma.
Hieronta
Meillä hieronta pohjautuu klassisen- ja urheiluhieronnan otteisiin.
Klassinen hieronta on perinteinen hoitomuoto, jossa hierotaan erilaisin tilanteeseen sopivin hierontaottein tavoitteena rentouttaa lihaksia sekä lievittää mahdollisia lihasperäisiä kiputiloja. Hieronta parantaa lihaskudoksen verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja, kuten mainittu, rentouttaa ja lievittää kipua. Lisäksi hieronta poistaa kuona-aineita, vähentää turvotusta ja on oiva stressin lievittäjä!
Urheiluhieronta perustuu klassisen hieronnan otteille, mutta on erityisesti lihasta venyttävää ja muokkaavaa, kun klassinen hieronta on lähinnä rentouttavaa ja kipua lievittävää. Urheiluhieronta voidaankin mieltää enemmän osaksi lihashuoltoa ja sopii nimensä mukaisesti erityisesti urheilijoille ja aktiiviliikkujille, joskin myös kaikille muille kehonhuollon tarpeessa oleville. Urheilijan hoidossa huomioidaan lisäksi harjoituskauden vaihe sekä keskitytään lajikohtaisesti oleellisiin lihasryhmiin. Urheiluhieronnassakin sovelletaan aina jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti sopivia hieronnan tekniikoita.
Raskausajan hieronta on nimensä mukaisesti lasta odottaville äideille. Hieronnalla pyritään helpottamaan äidin oloa perinteisin hieronnan ottein niin paljon kuin se on äidin ja lapsen hyvinvoinnin kannalta turvallista. Valtaosa raskaana olevista asiakkaistamme pystytään hieromaan äidin maatessa kylkiasennossa.
Purentalihasten hoito
Purentalihasten hoidolla voidaan hoitaa purentaelimistöön liittyviä lihasperäisiä vaivoja, kuten rajoittuneita suun liikkeitä, päänsärkyä, selittämätöntä hammassärkyä, tinnitusta ja kasvokipua. Myös niska-hartiaseudun vaivat usein helpottavat säännöllisen purentalihasten hoidon myötä. Purentaelimistön häiriöstä kärsivä ei välttämättä itse tiedä oireiden syytä ja usein purentalihasten hoitoon tullaan esimerkiksi hammaslääkärin tai hierojan suosittelemana.
Ensimmäinen purentalihasten hoito alkaa haastattelulla ja purentaelimistön tutkimisella, jonka jälkeen hoidetaan purentaelimistöön liittyviä pehmytkudoksia koko pään, kasvojen sekä niskan ja kaulan alueilla. Osana hoitoa on purentalihasten käsittely suun sisäpuolelta ja tarvittaessa hoidetaan myös rintalihaksia ja hartiaseutua.
Purentalihasten hoito sopii kaikille, jotka kokevat jännityksen tunnetta kasvojen, pään ja niskan alueilla ja on usein sopiva hoitomuoto toistuvien päänsärkyjen helpottamiseksi. Ensimmäiseksi hoitokerraksi on hyvä varata 60 minuutin pituinen hoitoaika.
Ravintovalmennus
Ravintovalmentaja on avuksi silloin kun tavoitteena on
- laihdutus, kehonkoostumuksen muokkaus tai painonhallinta
- ravinnon määrän ja laadun optimointi urheilijalle
- terveyden edistäminen ja sairauksien ehkäisy
Meillä ravintovalmennuksen lähtökohta on itse asiakas ja jokainen ravintovalmennusohjelma räätälöidään asiakkaalle sopivaksi ottaen huomioon hänen tavoitteensa, elämäntilanne, terveys ja tottumukset.
Ravintovalmennus lähtee käyntiin vapaaehtoisella tutustumistapaamisella (30min, ilmainen eikä sido mihinkään), jossa käydään lyhyesti läpi meidän ravintovalmennuksen sisältö ja vaihtoehdot sekä asiakkaan lähtökohdat ja toiveet. Tämän tarkoituksena on varmistaa, että ravintovalmennuksemme on sitä mitä asiakas ravintovalmennukselta hakee sekä myöskin arvioida tarjoamamme ravintovalmennuksen sopivuus asiakkaalle. Tarvittaessa ravintovalmentaja ohjaa asiakkaan sopivammaksi katsomansa ammattilaisen luo.
Ravintovalmennukseen kuuluu aina tilanteen ja tavoitteiden kartoitus, ravintopäiväkirjan ohjeistus ja analysointi, henkilökohtaiset ruokavalio-ohjeet ja sopimuksen mukaiset tapaamiskerrat sekä ravintovalmentajan jatkuva tuki sovitun yhteydenpitomenetelmän välityksellä. Lisäksi ravintovalmentajan kanssa kartoitetaan liikunnan osuus osana tavoitteisiin pääsyä. Ravintovalmennuksen oheen on mahdollista, ja monissa tapauksissa myös suositeltavaa, sisällyttää kuntovalmennusta, josta lisää alla.